Josefine

“Jeg føler mig sexet med min nye barm. Også selvom det er en A-skål. Faktisk er jeg så glad for den, at jeg ikke engang gider gå med push-up bh,“ siger Bettina. 

Men for Bettina Koch betyder brysterne ikke længere alt for hendes kvindelighed. Nu ligner hun “sig selv som 16-årig”.

SYG AF IMPLANTATER

Bettina er 53 år og bor i Faxe. Hun arbejder både som privat jordemoder i egen klinik og som jordemoder på Nykøbing Falster Sygehus. Lige siden Bettina var 20 år har små silikonepuder inde under brystmusklen været en del af Bettinas barm og krop. Brystimplantaterne er blevet udskiftet tre gange, indtil de i marts 2019 blev taget ud for bestandigt. Alle implantater har haft en lækage…

Siden midt i 1990’erne har Bettina døjet med dårlige knæ. Senere begyndte en udpræget træthed at sætte ind. Men det var først i september 2018, at Bettina for alvor mærkede, at der var noget helt galt med kroppen.
“Jeg begyndte simpelthen at blive så smadder dårlig. Og jeg kunne slet ikke forstå hvorfor.”

Der skulle gå et halvt år, før hun koblede problemerne til silikoneimplantaterne.

Hverken et langt udredningsforløb med tre forskellige kræftpakker og udtagning af lymfeknuder gjorde Bettina eller lægerne klogere. Blodprøverne var skæve og uforklarlige. Til sidst havde hun så mange smerter i knæ og hofter, at hun næsten ikke kunne gå. 

“Jeg sov flere gange om dagen og kunne stort set ikke passe mit arbejde. Alt muligt var jeg igennem, og ingen kunne fortælle mig, hvad jeg fejlede. Til sidst fik jeg at vide, at det nok var psykisk, at den var galt med mig. ”

HUN FANDt ENDELIG ÅRSAGEN…

Det tog hårdt på Bettina – også på hendes familie, der på et tidspunkt faktisk frygtede, at hun var dødssyg.

“Hun var en slukket kvinde. Der var ikke hele regnbuens farver omkring hende, som der plejede. Hun er ellers en meget smilende kvinde, der er nysgerrig på livet, men det var som om hun nærmest ændrede personlighed,” fortæller Bettinas mand gennem 26 år. 

Selvom Bettina var langt nede, gav hun ikke sådan op. Hun skrev et opslag i en Facebook-gruppe, hvor kvinder deler erfaringer med plastikkirurgi. Hun spurgte, om der var andre med brystimplantater, som havde oplevet hævede lymfekirtler. Ingen svarede på opslaget, men Bettina fik flere private henvendelser fra kvinder, der anbefalede hende at søge om optagelse i Facebookgruppen ‘Breast Implant Illness and Healing by Nicole’. 

Det første, Bettina stødte på inde på gruppen, var et opslag fra en 47-årig kvinde, der havde haft modermærkekræft på brystet. Hun havde været meget syg af sine implantater og havde fået dem fjernet.

“Der brød jeg fuldstændig hulkende sammen og tænkte: ‘Hold kæft, det er jo min historie, det der.’ “

Bettina fordybede sig fuldstændigt i alt, hvad hun kunne finde af forskning og undersøgelser omkring brystimplantater og mulige følgesygdomme. Her kom jordemodererfaringen hende til gode, og hun læste den ene patologirapport efter den anden. Alt sammen på engelsk, da der ikke var nogle danske tekster herom.    

Det tog ikke lang tid, før Bettina besluttede sig for, at nu skulle de silikoneimplantater ud. Først på året i 2019 kørte hun til forundersøgelse i Sverige på klinikken i Hässleholm, som hun havde fået anbefalet af flere kvinder via Facebook-gruppen. I marts 2019 fik hun opereret implantaterne ud.

BETTINAS SYMPTOMER

 • Ondt i knæet siden 1990’erne
 • “I perioder kunne jeg løber 12 km og lige pludselig kunne jeg ikke. Så kunne jeg ikke løbe 1 km, så fik jeg ondt i knæene. Så det er hele tiden noget, der har gået op og ned, men jeg har aldrig nogensinde forbundet det med noget som helst” 
 • Ondt i hofterne de seneste 7-8 år
 • Træthed
 • Her de sidste 10-15 år har haft brug for at sove om dagen.
 • Stress og angst – første tilfælde omkring 25 år siden (igen for 10 år og 4 år siden)
 • Hukommelsesproblemer
 • Vægtøgning de seneste 3-4 år
 • Forværring af symptomer de seneste 3-4 år
 • “Kræfterne til at træne forsvandt. Hoftesmerter tog til. Knæsmerterne blev ulidelige. Pludselig fik jeg rigtigt voldsomme knæsmerter, som gjorde, jeg troede, jeg havde en blodprop i benene.”
 • Syn blev dårligere
 • “Det kom og gik. Lige pludselig kunne jeg have dage, hvor mine briller slet ikke passede. Så kunne jeg tage dem af og se fjernsyn fuldstændig uden problemer”
 • Ondt i leddene
 • Fødder begyndte at gøre ondt
 • Hårtab
  Ondt i maven og problemer med tarmsystemet (mikroskopisk kolitis)
 • Skæve blodprøver
 • Uforklarligt udslæt
 • Lavt immunforsvar
Sprucket bröstimplantat efter explant

Bettina fik sine implantater opereret ud på Hässleholm i Sverige. Foto af kapslerne der blev skåret op EFTER udtagning (privatfotos).

SYMPTOMERNE ER VÆK 

I dag har Bettina det meget bedre. Allerede dagen efter operationen var hun ude at gå den første tur og følte luften fylde lungerne som aldrig før.

“Alle knæ- og hoftesmerter er fuldstændig væk. Min hud er blevet pænere, jeg ser bedre, min hukommelse virker bedre, al den her stress og angstfølelse i kroppen er dæmpet betydeligt, og jeg sover aldrig mere om eftermiddagen. Stort set alle symptomer er væk – er i hvert fald 80 procent bedre.”

For Bettina Koch betyder brysterne ikke længere alt for hendes kvindelighed. Nu ligner hun “sig selv som 16-årig”.

“Jeg føler mig sexet med min nye barm. Også selvom det er en A-skål. Faktisk er jeg så glad for den, at jeg ikke engang gider gå med push-up bh,“ siger Bettina.