En operation fOr at FJERNE implantateRnE

Explant Kirurgi

Om en bloc explant

Et korrekt udført explant, dvs. udtag af både brystimplantat og kapsel i ét, er det første og vigtigste skridt til at hele fra Breast Implant Illness (BII). Størstedelen af de kvinder, der lider af BII, oplever en øjeblikkelig reduktion i symptomerne efter en explant, der er udført korrekt, men fuld lindring af symptomer kan tage op mod et år, så man skal have tålmodighed. Kroppen har brug for at restituere og vil gennemgå forskellige faser af afgiftning og heling. Igen, dvs. at nogle kvinder vil opleve en hurtig bedring af helbredet, mens andre kvinder, som har haft flere og mere alvorlige symptomer, må kæmpe i længere tid. Det er dog vigtigt at vide, at de allerfleste føler sig helt raske inden for et par år efter en vellykket explant, og igen igen – en del mærker endda stor bedring umiddelbart efter operationen! Så fat mod.

Total kapselektomi / “en bloc”

Hvis du har BII-symptomer, så bør kapslerne altid fjernes i forbindelse med explant – en såkaldt total kapselektomi, uanset hvilken type implantat det er. En bindevævskapsel dannes altid omkring implantatet og må ikke efterlades, da den kan indeholde silikonestoffer, kemikalier, bakterier, celler med kronisk inflammation, tungmetaller, svampe og og andre uønskede mikroorganismer. Kapslen bliver hul efter at implantaterne er fjernet, og det er særligt i dette hulrum, at bakterier, svampe og diverse mikroorganismer trives. En efterladt kapsel kan derfor forårsage smerter, inflammation, infektion, hævede lymfefoder, autoimmune sygdomme osv. og bevirke, at man aldrig bliver helt rask.

Det anbefales derfor, at der udføres en såkaldt “en bloc” operation. Det betyder, at implantaterne fjernes sammen med kapslen, intakt og i ét stykke, heraf det franske navn “en bloc”. Under en bloc operation lægger kirurgen et lidt større snit under brystet for, meget forsigtigt, at kunne skære rundt om både implantat og kapsel. Dette for ikke at beskadige eller lave hul på kapslen og dermed mindske risikoen for eventuel kontaminering. Dette er forståeligt særligt vigtigt, hvis implantatet har en form for ruptur eller lækage. Hvis kirurgen foretager et snit og fjerner implantaterne først og derefter fjerner kapslerne uden at efterlade rester, kaldes det “Total kapselektomi”. Det kan i enkelte tilfælde hænde, at en bloc operation bliver meget svær at udføre. Det kræver både tid, tålmodighed og erfaring hos kirurgen at udføre denne type operation og der kan være enkelte tilfælde, hvor vævet er vokset så meget sammen, at en en bloc operation kan medføre en risiko for punktering af lungen. Det kan derfor blive nødvendigt for kirurgen at efterlade små kapselrester mod brystvæggen for at undgå dette. Mikrokirurger kan muligvis have lidt stærkere kompetencer udi denne særligt komplicerede operation, så kig gerne efter en kirurg med speciale i mikrokirurgi. Generelt er det vigtigt, at du har en god tryg dialog med din opererende kirurg, hvor I taler om de forskellige scenarier og dine ønsker for processen.

I denne video viser og fortæller den danske plastikkirurg Janne Horn, hvordan den særlige “en bloc” udføres. Hun er en af de få danske kirurger der udfører denne operation. Janne er mikrokirurg og benyttes af en del danske kvinder, når de skal have udført en en bloc explant. 

Janne er som de fleste andre danske kirurger ikke helt overbevist om BII, men udfører dog kyndigt operationen efter kvindernes ønske og med fotodokumentation.

I denne video viser og fortæller kirurgen dr. Feng fra USA, hvordan en explant foregår. Hun er en af de førende explant-kirurger i verden og følger altid sine patienter nøje efter udført explant.

NB! Advarsel om grafisk indhold.

I denne video fortæller kirurgen Dr. Chun fra USA om definitionen af en bloc explants. Også Dr. Chun er førende på verdensplan inden for explant operationer og deler ud af sin viden i mange videoer og opslag på de sociale medier.

VÆLG DEN RETTE KIRURg

Det er utroligt vigtigt, at vælge den rigtige kirurg til din explant. De fleste danske kirurger vil ikke anerkende eksistensen af Breast Implant Illness og nogle vil også argumentere for, at hverken en bloc eller total kapselfjernelse er nødvendig. Vælg ikke en sådan kirurg, selvom denne tilbyder dig en lavere pris eller forsikrer dig om, at en bloc er en helt unødvendig procedure. Nogle kirurger kan endda forsøge at få dig til at tro, at det er godt for kroppen af efterlade kapslen. Hvilket det under ingen omstændigheder er!

En af årsagerne til, at en del kirurger vil forsøge at undgå en bloc eller en Total kapselektomi er, at disse typer operationer kræver en højere kirurgisk dygtighed, tager længere tid at udføre, og kræver anæstesi, hvilket også indebærer højere risici. Men hvis du har BII-symptomer og har det dårligt, så er en korrekt udført explant helt væsentlig for, at du kan blive rask igen.

Find en kirurg, der er dygtig og helst erfaren ud i en bloc operationer og også er med på at dokumentere sit resultat med b.la fotos af de udtagede implantater i ubrudt kapsel. Vær generelt godt forberedt på dit møde hos en kirurg og vær ikke bange for at stille krav. Sørg for, at din explant bliver korrekt udført, så du har mulighed for en reel heling og slipper for at gennemgå en yderligere operation senere.

.

HVORDAN FINDER JEG DEN RETTE KIRURG?

Skandinavien har et endnu ganske begrænset udbud af dygtige og erfarne explant-kirurger. Heldigvis øges kendskabet til Breast Implant Illness dag for dag, og flere og flere kirurger begynder at erkende tilstedeværelsen af BII og opleve en øget efterspørgsel på explant med udgangspunkt i et ønske om bedring. I Facebookgruppen Breast Implant Illness NORDIC under “Filer” kan du finde de kirurger, som i øjeblikket anbefales af skandinaviske kvinder, der har været ramt af BII og fået fjernet deres implantater. Holdinger og oplevelser ændres dog jævnligt, så når du leder efter den rette kirurg for dig, anbefales det, at du også selv undersøger og efterspørger relevante og aktuelle kirurger for dit land i Facebook-gruppen. Du vil få mange svar og opleve, at visse kirurger er mere populære end andre. I Danmark er der fx pt. kun 3 kirurger, der tilbyder og udfører en bloc operationer.

 Anbefalede kirurger i Danmark:

Trine FOGED HENRIKSEN
SØERNES PRIVATHOSPITAL


FRANTS GRYMER
ALERIS HAMLET ÅRHUS

JANNE HORN
HORN OG GRAMKOW PLASTIKKIRURGI

BEMÆRK! Denne liste opdateres hele tiden og skal ses som et øjebliksbillede. Nye dygtige explant kirurger kan tilføjes over tid, og det kan også være kirurger, der fjernes fra listen. Dette skyldes, at de af en eller anden grund ikke længere opfylder vores kriterier. Husk også på, at der ikke findes nogen “perfekte” kirurger med 100% vellykkede resultater. Komplikationer kan altid forekomme i enkelte tilfælde. Dette gælder naturligvis også for kirurgerne på vores liste.

Godt at have styr på inden operation

i

KrÆv dokumentation

Dygtige og erfarne kirurger har som rutine at dokumentere implantaterne efter operationen. Oftest i form af et foto, hvor både implantat og kapsler tydeligt ses (helst både sammen og hver for sig). Det allerbedste er naturligvis, at du ved selvsyn ser implantaterne med kapslen på og evt. en film hvor kirurgen fjerner kapslerne. På den måde kan du se, om der har været nogen lækage, og også se hvordan det ser ud inde i dine kapsler. Det kan være rart efterfølgende, at føle sig forsikret om, at operationen har været vellykket, så man kan give slip og fokusere på sin helingsrejse.

r

HVIS DU VIL BEHOLDE IMPLANTATERNE EFTER OPERATIONEN, SÅ ER DE DINE!

Implantaterne er dine, du har betalt for dem og har selvfølgelig derfor ret til at beholde dem, hvis du ønsker det. For mange giver det en tryghed selv at kunne se på de rengjorte implantater og se, at der var eller ikke var revner eller andre skader. En del implantater har f.eks. lugtet meget stærkt af kemikalier, og det kan være vigtigt at opleve dette, så man måske bedre kan forstå, hvorfor man er blevet syg af dem. 

w

DU ER EN BETALENDE KUNDE LIGESOM ALLE ANDRE!

Vi ved, at man hurtigt kan føle sig som en “besværlig” patient. At man vil have tingene på en helt bestemt måde, generer kirurgen med “dumme spørgsmål”, bekymrer sig og stiller krav, som andre synes at ignorere, og søger svar, som ingen andre gør. MEN – glem ikke, at kirurgen får betaling for at foretage denne operation på dig, og dermed er han/hun ansvarlig for dig under og lige efter operationen og også lige inden operationen den morgen, du træder ind på klinikken, inden du lægger dig på operationsbordet. Det er meget vigtigt, at du føler dig tryg og godt tilpas, og at du har fået svar på alt, hvad du har haft brug for at få afklaret, og at kommunikationen mellem dig og din kirurg er klar og tydelig. 

U

VÆR OPMÆRKSOM PÅ, AT DER KAN TAGES PRØVER AF KAPSLERNE

Der findes prøver, som kan tages på kapslerne efter operationen. Dette kan du drøfte med din kirurg inden operationen, så vedkommende kan nå at hjemkalde og have prøvetagningsmaterialet tilgængeligt på operationsdagen, hvis dette ønskes. Disse prøver skal man betale ekstra for, da de ikke er del af prisen for en alm. explant. Og visse prøver kan være ret dyre. For eksempel kan kirurgen sende kapslerne til et laboratorie for at undersøge, om de f.eks. indeholder inflammation eller bakterier. Test for BIA-ALCL kan også foretages på kapslerne og/eller af en eventuel væske, som findes inden for kapslen..

N

FOrbered KROPPEN FØR explant

Der findes forskellige måder at forberede og styrke sin krop før en operationen. Sørg f.eks. for, at få så god næring som muligt, både i form af en varieret og grøn kost men også via ekstra kosttilskud. God hvile, ingen stress og motion er også godt for kroppen før en operation. På siden Heling & Detox findes der nyttige oplysninger om, hvordan man kan forberede og støtte kroppen både før og efter operationen.

SØG stØTTE i communities

Vi er mange kvinder, der er ramt af BII. Du er ikke alene, og der er meget viden og støtte at hente. Under Community findes der links til flere forskellige Facebook-grupper, hvor du kan finde medsøstre fra hele Skandinavien, men også resten af verden.