FORDELE OG ULEMPER VED EN
HårmineralanalysE

Hårmineralanalyse – fordele & ulemper

Mange der ligesom mig er på udkig efter større sundhed, er interesserede i diverse tests der kan give en indsigt i forskellige ting i kroppen. Særligt niveauet af tungmetaller i kroppen er interessant, og i mangel på bedre tests har jeg lavet en hårmineralanalyse på både af mig selv og familiemedlemmer og har læst en del om det, som jeg her vil dele med jer.

Hårmineralanalyse nævnes ofte som en udmærket test til at påvise daglig eller hyppig påvirkning fra tungmetaller (gamle forgiftninger vil oftest ikke kunne måles i hårmineralanalyser). Men jeg må her understrege, at netop for os med Breast Implant Illness, findes der i dag ikke nogen definitive tests, der kan relatere i BII-symptomerne til brystimplantaterne. Igen – din krops symptomer er den bedste indikator. Hårmineralanalyser er som nævnt da heller ikke en sikker metode til påvisning af tungmetaller. Men mere om det nedenfor. Vi starter fra begyndelsen.

Bild på kvinnas hår Hårmineralanalys

HVad Er en hårmineralanalysE?

En hårmineralanalyse er en analyse, som i bedste fald kan vise kroppens nærings- og mineralstatus helt op til 8 uger bagud. Den måler indholdet af mineraler i hårvævet og afspejler i et vist omfang, hvor stor en mængde af disse der findes i kropsvævet. Man plejer også at kunne aflæse niveauer af giftige stoffer som f.eks. aluminium og kviksølv. Derudover kan nogle tests give et billede af ens stofskifte og såkaldte metaboliske type. Det er en populær test netop fordi, den kan påvise både mineralmangler og tungmetaller fra en kronisk eksponering.

HVORDAN FOREGÅR DET?

Prøven bestilles som oftest via en dansk ernæringsterapeut eller biopat som er godt bekendt med diverse analyser generelt. Man får et testkit med hjem, klipper ca. 2-3 cm hår af forskellige steder på baghovedet, så tæt på hovedbunden man kan. I alt ca. 1 spiseskefuld/150 mg. Derefter indsendes det til et laboratorium i USA og får svar efter ca. 2-3 uger. Derefter har man normalt en kort gennemgang sammen med terapeuten (nogle gange koster denne testanalyse lidt ekstra). Prisen plejer at ligge på mellem 1100-2000 kr. for en test. Vælg evt. en test fra Trace Elements som er et stort uafhængigt testlaboratorium for b.la. hårmineralanalyser, og hvor resultatet redegøres detaljeret i en personlig analyserapport. Eller vælg hairscan.com, hvor du også finder en liste over kompetente behandlere indenfor denne metode.

Trace Elements, hårmineralanalys

Fordelene ved hårmineralanalyse:

Overblik

Giver et udmærket overblik og indikation af din ernærings- og mineralstatus med over 30 forskellige mineraler, sporstoffer og tungmetaller.

balanCE MELLEM MINERALERNE

Giver også indblik i balancen mellem flere korrelerende stoffer, hvilket er rigtig interessant, dvs. stoffer, som påvirker hinanden, og som bør have en god ligevægt (f.eks. natrium/kalcium, zink/kobber og kalcium/magnesium). Med testresultatet får man ofte en personlig analyserapport med individuelt tilpassede anbefalinger omkring tilskud og kost.

UDMÆRET biLLEDE PÅ DIN NÆRINGSSTATUS

Sammenlignet med en blod- eller urinprøve kan hårmineralanalyse give et bedre billede af kroppens ernæringstilstand. En blod- og urinprøve er øjebliksbilleder, mens en hårmineralanalyse viser kroppens status op til 8 uger tilbage. En blodprøve viser kun status lige præcis det sekund, du tager prøven, og en urinprøve måler kun, hvilket og hvor meget mineral der udskilles på lige netop det tidspunkt.

Ulemper ved hårmineralanalyse:

8 uger

Giver som sagt kun et billede af din status op til 8 uger tilbage i tiden, så selvom den ikke er lige så kortsigtet som blod- og urinprøver, så viser den stadig kun et “øjebliksbillede”, og du kan få helt andre testresultater et par måneder senere. Det er vigtigt at vide.

Ikke helt pålidelig

Testen er ikke helt pålidelig, da nogle toksiner og mineraler kun ligger i vores cellevæv og “gemmer” sig dermed i kroppen og transporteres ikke op i håret. Så testresultatet kan derfor være mangelfuldt. Du KAN have toksiner i kroppen uden at det er synligt i testen. Desværre. For eksempel er kviksølv netop et sådant stof, der har tendens til at skjule sig i fedtvævet og ikke være påviseligt i hårmineralsanalyser (også fordi det som oftest er et ophobet tungmetal fra tidligere påvirkninger). Mange af os, der er syge af BII, og som har benyttet en hårmineralanalyse, har ikke set noget bemærkelsesværdigt, der skiller sig ud.

Resultatet skal fortolkes korrekt

For virkelig at kunne udnytte en hårmineralanalyse skal du eller terapeuten være god til at tolke resultatet, se sammenhængen mellem de forskellige stoffer og frem for alt – kunne forstå de underliggende koblinger. Eksempel: Hvad betyder det, hvis man har lave værdier x og lidt højere værdier på y? Hvad viser det af grundlæggende problemer? Her oplever jeg og mange andre, at nogle terapeuter der bestiller disse tests, ikke kan give en dybdegående analyse, da de ikke har nok indsigt i at læse testresultateterne. Mange giver desuden meget generelle råd, som f.eks. at man har udmattede binyrer og stresser for meget. Hvis man er rigtig god til at tolke hårmineralanalyser, kan man faktisk se mønstre, som kan tyde på en kviksølvforgiftning, uden at det netop ses på analysetallene for kviksølv. Hvis man har mistanke om høje niveauer af kviksølv i kroppen, vil jeg anbefale Facebookgruppen ”Andy Cutler Chelation”, hvor man kan få gratis hjælp til tolkning af netop hårmineralanalysetest af ganske dygtige personer.

Håret skal være ubehandlet

Hårprøven skal tages på hår, som er helt ubehandlet, hvilket jeg ikke synes fremgår tydeligt nok. I dag har mange af os farvet eller lysnet hår, og for at resultatet ikke skal blive misvisende, skal man altså vente, til man har mindst 2-3 cm udvoksning med ufarvet hår.

Kan medføre unødvendige anbefalinger

Nogle gange fører en hårmineralanalyse til anbefalinger om kosttilskud, som helst skal købes via terapeuten. Husk dog, at dette ikke er et krav, og du kan jo lige så godt købe tilskud fra andre steder eller producenter, du selv vælger. De vil også gerne have, at man bestiller en ny tid til opfølgende analyse et par måneder efter, hvilket jeg synes er unødvendigt og mest en måde at tjene penge på. Det behøver man naturligvis ikke at gøre, hvis man ikke har råd og interesse, og det er jo i så fald bedre at vente en længere periode, inden man gentager testen.

Sammenfatning
– kan det betale sig at lave en hårmineralanalyse?

Der er både fordele og ulemper ved en hårmineralanalyse. Det koster en del, men giver også interessant information, især omkring balancen mellem forskellige næringsstoffer. Det giver bedre og mere præcise værdier end blodprøver og urinprøver, men – den viser kun din næringsstatus for de seneste 8 uger, dvs. giver kun et øjebliksbillede. Endnu vigtigere at vide – det kan være, at du har tungmetaller i din krop, som gemmer sig i fedtvævet og derfor ikke ses i testen, så det er ikke 100%.

Hvis man har råd til det og er nysgerrig, så kan det være en interessant og vigtig brik i puslespillet på din rejse mod bedre helbred, men det vil sandsynligvis ikke give dig et klart og ensartet svar. Se det som et af mange værktøjer til at forstå din sundhedsstatus. Det er sjovt med test, men hvis man har begrænset økonomi, ville jeg personligt råde til at bruge pengene på noget andet. Helt sikkert spare op til explant, hvis man da ikke allerede har gjort det:)

Skrevet af Madeleine, oversat af Pernille