reducer KEMIEN i DIN HVERDAG
Minimer giftstofferne dit hjem

HVORDAN DU KAN MINIMERE GIFTSTOFFERNE I DIN HVERDAG

Når vi har været gennem en explant og derefter detoxer, så får vi reduceret giftstofferne i vores indre, men det er også klogt at forsøge at reducere dem i vores omgivelser – især i vores hjem, hvor vi bruger så meget tid. I hjemmet findes der desværre ofte mange kedelige stoffer (f.eks. ftalater og bisphenol A), som er både hormonforstyrrende, kræftfremkaldende og påvirker immunforsvaret. Jeg begyndte at giftsanere mit hjem for ca. 1,5 år siden, og her deler jeg mine bedste tips til, hvad man kan gøre:

1. ERSTAT PLASTIKKEN I DIT KØKKEN

• Udskift skeer, paletter, plastskåle og andre køkkenredskaber til alternativer i træ, rustfrit stål eller glas. 
• Udskift teflonpander/non-stick pander med andre af f.eks. støbejern eller rustfrit stål
.
• Skift madkasser og flasker af plast ud med versioner i glas eller rustfrit stål.
Udskift fryseposer af plast med fx indpakning af bivoks, eller andre biologisk nedbrydelige plastposer
.
• Vælg gerne ublegede og klorfrie kaffe / te filtre og svanemærket mad- og bagepapir. 

2. Ryd op i toiletskabet

• Fjern shampoo og sæber med tensider, der udtørrer huden og skift til økologiske eller svanemærkede hårplejeprodukter,
• Gennemgå dine hudplejeprodukter. Tænk, at alt, hvad du smører på huden, skal du med god samvittighed kunne putte i munden. Vælg derfor gerne svanemærkede produkter, fri for parabener og mikroplast. Eller brug rene olier.
• Udskift din deodorant til en aluminiumfri, eller lav din egen på kokosolie og natron (2spsk kokosolie, 1 spsk natron blandes sammen).
• Udskift gerne tandpastaen med flour til en flourfri, en såkaldt naturlig tandpasta, f.eks. fra Green People eller Urtekram.
• Selv vaskemidlerne tåler at blive set efter i sømmene. Der findes heldigvis masser af miljøvenlige & økologiske vaskemidler. Det er også muligt at spare penge ved at vaske med de såkaldte vaskenødder.

3. KØB ØKOLOGISK

Øko er altid at foretrække, men desværre koster det jo også lidt mere. Enkelte fødevarer kan det dog betale sig altid at købe økologiske, da de indeholder flere pesticidrester end andre. Listen ”Dirty Dozen” viser de 12 grøntsager/frugter med det højeste indhold af pesticider, så disse skal du helst kun købe økologiske. F.eks. æbler, selleri, jordbær, vindruer og kartofler, men også citron er godt at købe øko, hvis man har det i sit drikkevand, og kaffe, hvis man drikker meget af det. 

4. AFDAMP DINE NYE MØBLER ELLER KØB BRUGT

Mange nye produkter afgiver rester af kemikalier fra produktionen og de indeholder ofte flammehæmmere. Det kan være alt fra nye biler til møbler og TV apparater. Ofte når man køber nyt, så kan det have en stærk duft i begyndelsen. Dette er kemikalier, der afdamper. Lad derfor gerne dine nye møbler stå udenfor et par uger, indtil duften er forsvundet. Og når de er kommet ind i hjemmet, så luft ekstra godt ud i starten. En god tommelfingerregel; lugter det, så afdamper det som oftest kemiske stoffer ud i sine omgivelser. En anden god idé til at undgå disse kemiske dampe, det er at købe brugt, så er de værste stoffer som oftest fordampet for længst.

5. GENNEMGÅ bØRNENES LEGETØJ

Gammelt legetøj, specielt blødt plastlegetøj som dukker, kan afgive forskellige hormonforstyrrende stoffer. Fravælg gerne ældre legetøj i plast og også legetøj, der er fremstillet uden for EU, hvor kemikalielovgivningen ofte er langt mere lempelig.

6. UDSKIFT RENGØRINGSPRODUKTERNE

Vælg gerne økologiske og/eller svanemærkede rengøringsprodukter, som er miljøvenlige og uden skadelige kemikalier.

7. Brug grønne planter som luftrensere

Grønne indendørsplanter er gode som luftrensere. Fredslilje er en særdeles effektiv plante, som optager mange forskellige slags giftstoffer. Et godt tip er at støve planterne af ofte, så renser de nemlig luften bedst muligt.

Derudover kan det være en god ide at investere i en god luftrenser og måske en vandrenser til hanen (afhængig af kvaliteten af dit vand).

Til sidst – husk, at duftlys, røgelse og andet “duftende godt” i hjemmet oftest indeholder en masse skadelige stoffer, som ikke er gode for os at indånde.

.

Husk: tag det et skridt ad gangen. Det kan være både besværligt og dyrt at ændre alt og købe en masse nyt på en gang.
Alle skridt i den rigtige retning vil gøre en forskel.
 

Tips til gode onlinebutikker med kemifrie og økologiske produkter:

☘️ okofamilien.dk
☘️ naturebaby.dk
☘️ pureshop.dk
☘️ mellisa.dk
☘️ ecooking.dk

 

Skrevet af Madeleine, oversat af Pernille